fbpx
Oppretting er reset av kroppens muskelapparat

Oppretting - ”Nullstilling - reset” - av kroppens muskelapparat.

Hva er en oppretting?

Opprettingen starter med moxabehandling (varmebehandling som øker / stimulerer energistrømmen). Tuina massasje -  en kinesisk behandlingsform, som er en kombinasjon av fysioterapi og myk kiropraktikk. For å forsterke denne behandlingen brukes qigong, som er en overføring av energi mot den delen som blir behandlet. Som behandlingsvurdering benyttes kinesiologi, en nevrologisk funksjonell diagnose-teknikk.

Avsluttes med bindevevsmassasje.

Hvor mange behandlinger trenger du?

Dette kan variere fra person til person. Etter opprettingen venter vi 1 måned før vi setter kontrolltime. Dette for at musklene dine ”husker”, og vil prøve å gå tilbake til den stillingen de hadde før opprettingen. For å forhindre dette får du fotøvelser, som du bør gjøre 5 ganger per dag. Det tar ca 15 sekunder å gjøre.

Når opprettingen er gjennomført, forsvinner ofte de diffuse plagene, og vi sitter igjen med det som egentlig er problemet. Etter kontrolltimen, tas det en vurdering på hvor ofte og hvor mange behandlinger du trenger for at vi skal løse ditt problem.

Det er sjelden nok med en behandling selv om du føler deg øyeblikkelig mye bedre. Det er ofte flere ”lag” som skal behandles, og det kan gå tid mellom dem. Det ene ”laget” må være i orden og sterkt igjen før det neste kan behandles.

Det skal være progresjon allerede etter opprettingen, og det blir ikke utført mer enn 3 behandlinger inkludert kontrolltimen.
Dersom det da ikke er noe endring, så avsluttes behandlingen.

Hvem passer denne behandlingen for?

Om du har nakkeslengskade (whiplash).
Dette setter seg i muskulaturen din, og det kan ikke sees på røntgenbilder. Kun hvis nakkevirvlene er skadet, kan det synes.
Plagene er ofte svært diffuse. Plagene blir ofte betegnet som psyko-somatiske, mens det omvendte kan være tilfelle. Man har en fysisk skade, og etter mange måneder eller år, i mange tilfeller med konstante smerter, går det etter hvert også kraftig utover psyken.

Faller du og treffer med halebeinet, kan dette i mange tilfeller være grunnen til en whiplash skade, noe som medfører mange diffuse plager. Det kan derfor være lurt å nevne til legen din eventuelle uhell / fall som har skjedd i livet ditt, kanskje for mange år siden. Mange har gjort stygge fall fra trapper, tak, trær eller sykler etc, hvor de har landet på hodet, skuldrene eller haken. Dette kan gi senskader.

Om du har diffuse plager.
Symptomene kan være mange, og de opptrer ofte samtidig. Det kan også variere fra dag til dag, hvilket symptom som er mest fremtredende.

Eksempler på symptomer som kan være koblet opp mot skjevheter i kroppen:
Vondt i nakke / skuldre – problemer med å bevege hodet
Hodepine, kjeveproblemer
Prikking eller smerte i armer, ben, føtter og hender
Svimmelhet, kvalme og oppkast
Smerter i ryggen
Kronisk tretthet
Høyt stressnivå
Humørsvingninger
Overfølsomhet for lys og lyder
Punkter på hodet eller kroppen er smertefulle (trigger punkter)

Om du har benlengdeforskjell – Anisomelia.

Anatomisk benlengdeforskjell betyr at det er synlig forskjell i for eksempel lårbein. Dette er lite jeg kan gjøre noe med.
Heldigvis har de fleste funksjonell benlengdeforskjell. Dette henger ofte sammen med at bøyemuskelen i hoften - psoas muskelen har trukket seg opp, og dermed får du ulik benlengde. Det kan også komme fra en stivhet i en muskel som heter quadratus lumborum - den muskelen som går fra hoftekammen og opp til tolvte ribbein. Dette kan ikke sees på røntgenbilder. Du vil likevel oppleve mye av de samme plagene som om du skulle hatt en anatomisk benlengdeforskjell.

Om du har lock foot. En ortopedisk feilstilling i foten.


"Lås" i føttene – hva betyr det, og hvilke konsekvenser kan det medføre ?

Når vi jobber med opprettingen, så sjekker jeg alltid om du har ”lås” i foten.
L-F er en ortopedisk feil, og en vanlig kilde til nevrologiske forstyrrelser i kroppen.
Feilen ligger da i mellomfoten, noen ganger i begge føttene, andre ganger kun på ene siden.
Det som skjer er at en eller flere av mellomfotsbeina har lagt seg under eller over hverandre, gjerne kilet seg fast til hælbeinet. Dette forårsaker feil i gangemekanismen.

Et L-F problem kan dermed gi mange ulike plager som for eksempel:

Vondt i korsrygg/nakke/skuldre

Mageproblemer (forstoppelse, diare)

Tinnitus (øresus)

Bekkenløsning

Kjeveproblemer, tannskjæring

Smerter i ankel/kne og hofte

Hodepine

Ufrivillig barnløshet

Vanskelig for å stå lenge på to bein samtidig (man veksler ofte fra bein til bein)

Tverrplattfot

Vondt under stortåen

Lett for å snuble

Vanskelig å fokusere

Hvem anbefales ikke denne behandlingen til?


  • Det anbefales ikke oppretting til barn. Dette fordi at barn vokser i ”rykk og napp”, og dermed vil ikke resultatet av behandlingen vare.
  • Det anbefales ikke å ta opprettingen uten å ta høyde for tarmen din. Har du tatt en matintoleransetest, kan opprettingen tas samme dag som du får svaret. Noen ganger anbefales det å vente med opprettingen for å se hvor mye av plagene som forsvinner etter at kostholdet ditt er tilpasset deg, og det du tolererer.
  • Om du ønsker å ta en oppretting uten å ta intoleransetest, vil du få en diettplan i 1 måned. Da erstatter vi den maten som ofte trigger muskulaturen med mat som er betennelsesdempende, og dermed stryker tarmen og muskulaturen din.

© 2024, Margrethe Skår - Helseveileder

>