fbpx
26. mai 2024

Hva er Lekk tarm ?

Lekk tarm (økt intestinal permeabilitet)

Lekk tarm påvirker hele kroppen

Hva er lekk tarm ? 

Lekk tarm, eller leaky gut, betyr at det er stor avstand mellom cellene i tarmen. Dette fører til at tarmen ikke filtrerer optimalt. Det kan da komme ufordøyde matpartikler, avfallsstoffer og mikrober (sopp, bakterier) over i blodet ditt. Tarmen vår skal være litt gjennomtrengelig (permeabel), men IKKE for mye. Lekk tarm betyr at tarmen har økt permeabilitet – da slipper den gjennom for mye. Da kommer det over elementer som IKKE skulle ha vert i blodbanen. Kroppen oppfatter dette som fremmedlegemer, og kan da starte en immunreaksjon. 

 En tarm som filtrerer godt fungerer godt!

Vi kan sammenligne det med et kaffefilter. Filteret gjør at du får en perfekt blanding av det varme vannet + små partikler av kaffen, slik at du kan nyte kaffen din. Om det er hull i filteret, får du en kaffe med masse kaffegrutt oppi - ikke en fullt så fristende start på dagen. Det samme skjer i tarmen din. Slimhinnene som dekker innsiden av tynntarmen, passer på hva som skal komme gjennom. I en frisk tarm så holder denne barrieren ute for store matpartikler, bakterier og avfallsstoffer, mens den slipper gjennom ferdig fordøyde næringsstoffer. Ved en lekk tarm, så er den ikke fullt så kritisk til hva som passerer.

Hvorfor får vi lekk tarm ?

Noen av de største årsakene til lekk tarm er:

* Kronisk stress (stress som har vart mer enn 3 måneder).

* Overdreven antibiotika bruk. Noen ganger er det helt uunngåelig, men om det er sånn at du må ta en antibiotika kur, så er min oppfordring til deg, å ta vare på tarmen samtidig. Antibiotika dreper bakteriene, men dessverre så skiller den ikke mellom de gode bakteriene og de skadelige bakteriene, og dermed blir tarmfloraen din i ubalanse. Ta gjerne probiotika 2 timer før og etter inntak av antibiotika.

* Matintoleranser. Ironisk nok, så vil vi ofte fyse på de matvarene vi ikke tåler. Dette er fordi at om du fortsetter å spise den maten du ikke klarer å bryte tilstrekkelig ned, så fortsetter kroppen å produsere antistoffer for å beskytte deg mot dem. 

* Usunt kosthold og spisemønster mat med mye sukker, fett og salt. Dette er ofte kombinasjonen du får i junkfood. Det samme gjelder helfabrikatet mat, og i tillegg til at den inneholder mye skjult sukker, fett og salt, så inneholder den også masse konserveringsmidler. Ferdig mat er ofte også ”ferdig tygd”, som gir lite tyggemotstand. Det er derfor utfordrende å tygge maten nok ganger, slik at du får en god start på fordøyelsen av måltidet ditt.

For mer informasjon om lekk tarm, Se video.​

>